top of page

Magyar MidAm Golf Liga 2023

Kiírás

versenynaptár.png

A Magyar Mid-Amatőr Golf Sportegyesület a 2023 évi golfszezonra az alábbi „Magyar Mid-Am Golf Liga 2023” (továbbiakban: MGL) elnevezésű versenysorozatot írja ki.

 

A versenysorozat egyes állomásai az R&A Rules Limited golfszabályai, a Magyar Golf Szövetség (továbbiakban: MGSZ) érvényes Versenyszabályzata, a versenyeknek helyt adó klubok verseny idejére érvényes helyi szabályai, valamint a Magyar Mid-Amatőr Golf Sportegyesület (továbbiakban: MMAGE) belső szabályzatai alapján kerülnek lebonyolításra.

1. Résztvevők

Minden, legfeljebb 36 World Handicap Index-szel (továbbiakban: WHCPI) rendelkező amatőr golfozó, valamint rendelkezik hatályos szövetségi versenyengedéllyel és megfelel az egyes versenykiírásban szereplő kritériumoknak.

Az MGL 2023 eredménylistán mindazon játékosok szerepelhetnek, akik teljesítik jelen kiírás szerinti feltételeket, és 2023. január 1. napjáig betöltötték a 25. életévüket.

 

Fentieken túl az MGL Csapat kategóriában való részvétel feltétele az MGL csapat regisztrációsdíj jelen kiírás 12.1 pontja szerinti megfizetése. MGL Egyéni kategóriákban nincs regisztrációs díjfizetési kötelezettség.

2. Kategóriák, játékformák, kiértékelés

Csapat                                     bruttó és nettó           maximált ütés[1] + nettó ütés[2]

Egyéni Női bruttó                   bruttó                         maximált ütés

Egyéni Női nettó                    nettó                           nettó ütés

Egyéni Férfi bruttó                 bruttó                         maximált ütés                       

Egyéni Férfi nettó                   nettó                           nettó ütés

 

Fentiek alól kivételt képez a Magyar MidAm Nyílt Golfbajnokság, melyen a játékforma stroke-play, valamint a MidAm Liga Csapatverseny, melynek játékformája match play.

 

3. MGL Csapatjáték

Az előzetesen 2023. április 2. napjáig regisztrált és regisztrációs díjukat befizető játékosokat a Versenybizottság WHCPI szerint sorrendbe állítja, majd a nevezők számának függvényében azonos létszámú hendikep csoportokra osztja.

A regisztrációt itt lehet elvégezni.

A Versenybizottság a jelentkezőkből 8 csapatot alkot, akiket a Csapatkapitányok vezetnek.

 

Az egyes csapatokat a Versenybizottság sorsolás útján alakítja ki úgy, hogy minden egyes hendikep csoportból 1-1 játékost sorsol a Csapatkapitányhoz. Azon csoportból nem kerül sorsolásra játékos, amelyben a csapatkapitány is szerepel.

 

A Csapatkapitányok azon játékosok lesznek, akik ezt az MGL csapatregisztráció során előzetesen jelezték a Versenybizottságnak.

A sorsolásra 2023. április 8. napján kerül sor.

 

4. MGL egyéni játék

A kizárólag egyéni kategóriában versenyző játékosoknak nem kell előzetesen regisztrálniuk, elegendő az egyes versenyekre a GOLFiGO-n keresztül szabályos nevezésüket leadni. Minden játékos felkerül az MGL Egyéni Listára, aki a Liga bármely versenyén elindul és ott eredményt ér el.

5. MGL pontok (ligapontok) szerzése

A játékos a bruttó és a nettó eredményei alapján az 1.sz. melléklet szerint ligapontokat kap.

A férfi/női hátsó elütőről lejátszott versenykörök esetén versenykörönként +2,8 / +4,5 pontot kapnak a játékosok.

Példa: egy- vagy többkörös versenyen a játékosok az egyes versenynapokon elért eredményük alapján megszerzett MGL pontok összegét kapják meg. Pl.: „A” (férfi) játékos a MidAm Nyílt Golfbajnokságon hátsó elütőről játszva 72, 77, 73 ütéssel zárja a versenyt (Par 72-es golfpályán). „A” játékos teljesítményéért járó ligapontok: (36+2,8+31+2,8+35+2,8) = 110,4 ligapont.

Többkörös versenyen a játékos kizárása vagy törölt versenyköre esetén is az összes érvényes versenyköre után megkapja a ligapontokat, mely alól a 24.2/1 interpretáció alapján a Magatartási Kódex (1.2b) megsértése miatt történő kizárás kivételt képez.

6. Összesített pontszámítás

6.1. Egyéni kategória

Bruttó és nettó kategóriában a játékos által 7 stroke-play versenykörből megszerezhető 5 legmagasabb pontértékű versenykör kerül összesítésre.

Amennyiben egy játékos nem vesz részt egy versenykörben, avagy CUT-olják, úgy adott versenykörre nem szerez pontot.

 

Példa: „A” női játékos a MidAm Nyílt Golfbajnokságon sorrendben 88, 90 ütést ér el (Par 72-es golfpályán), majd a Versenybizottság CUT miatt nem engedi a játékost a döntőbe. Ez esetben „A” játékos teljesítményéért járó ligapontok: (20+4,5+18+4,5) = 47

A match play lebonyolítású versenyen egyéni ligapontokat nem szereznek a játékos.

 

6.2. Csapat kategória

Az egyes Csapatok eredményeit a csapattagok által egy adott versenykörben elért X legjobb bruttó, valamint Y legjobb nettó eredménye után kapott ligapontok összege adja. Az X és Y értékek a végső csapatlétszám függvényében, az alábbi táblázat alapján kerülnek meghatározásra.

 

 

 

 

 

 

A Versenybizottság előbb az X legjobb bruttó eredményt veszi figyelembe, majd a fennmaradó csapattagok közül az Y legjobb nettó eredmény.

A match play lebonyolítású versenyen az 1.sz. melléklet szerinti pontokat szerzik a csapatok.

 

7. Országos Ranglista MidAm kategóriája

A Magyar MidAm Nyílt Golfbajnokság, a MidAm Golf Liga 1. Ranglista, Hencse valamint a MidAm Golf Liga 2. Ranglista, Tata versenykörök jobbik eredménye, továbbá a Magyar MidAm Nyílt Golfbajnokság 3 versenyköre beszámításra kerül a Magyar Golf Szövetség Országos Ranglista MidAm kategóriájának pontszámításába az MGSZ Országos Ranglistaverseny kiírása alapján.

8. Az MGL eredménylistája

Az MGL eredménylistája a jelen kiírás 2. pontjában rögzített kategóriákban a játékosok, avagy csapatok által megszerzett pontok csökkenő sorrendbe helyezett listája.

Az eredménylistát MMAGE minden versenyt követően publikálja saját honlapján az mgl 2023 / mgl ponttáblázat menüpont alatt.

9. MGL Csapat és Egyéni bruttó és nettó győztesek, kettős díjazás

Azon Csapat és Egyéni játékosok a Ligagyőztesek, akik az MGL utolsó fordulóját követő napon a legmagasabb pontszámmal rendelkeznek a Csapat, avagy a saját nemük szerinti bruttó vagy nettó listán. Nemenként és kategóriánként az első három helyezett kerül díjazásra.

10. Kettős díjazás

Az egyes versenyeken és összesítésben: a játékosok Csapat és Egyéni viszonylatban részesülhetnek kettős díjazásban, azonban Egyéni bruttó és Egyéni nettó kettős díjazásban nem részesülhetnek, kivétel a Magyar MidAm Nyílt Golfbajnokságot. Amennyiben az MGL végeredményeként egy játékos mind bruttó, mind nettó kategóriában díjra lenne jogosult, úgy a játékos a bruttó díjat veheti át és ez esetben a nettó kategóriában nem kerül díjazásra, és az őt követő játékos(ok) a díjazás tekintetében 1 helyezéssel feljebb kerülnek.

Az egyéni versenyeken a játékosok nettó-nettó viszonylatban kettős díjazásban részesülhetnek.

 

11. Díjazás

11.1.   Csapat kategóriában minden egyes versenykörben

I. helyezett      a versenykörönkénti pénzalap[3] 50%-ával megegyező értékű MidAm vásárlási utalvány[4]

II. helyezett     a versenykörönkénti pénzalap 30%-ával megegyező értékű MidAm vásárlási utalvány

III. helyezett    a versenykörönkénti pénzalap 20%-ával megegyező értékű MidAm vásárlási utalvány

 

11.2.   Csapat kategóriában az MGL végeredményeként

I. helyezett      az összesített eredmény utáni pénzalap[5] 50%-ával megegyező értékű MidAm vásárlási utalvány

II. helyezett     az összesített eredmény utáni pénzalap 30%-ával megegyező értékű MidAm vásárlási utalvány

III. helyezett    az összesített eredmény utáni pénzalap 20%-ával megegyező értékű MidAm vásárlási utalvány

 

11.3.   Egyéni bruttó és nettó kategóriában az egyes versenyeken

I. helyezett női és férfi           szponzori tárgynyeremények

II. helyezett női és férfi          szponzori tárgynyeremények

III. helyezett női és férfi         szponzori tárgynyeremények

 

11.4.   Egyéni bruttó és nettó kategóriában az MGL végeredményeként

I. helyezett női és férfi           LUA Resort 2 fő részére szóló 2 éjszakás meghívás

II. helyezett női és férfi          LUA Resort 2 fő részére szóló 2 éjszakás meghívás

III. helyezett női és férfi         LUA Resort 2 fő részére szóló 2 éjszakás meghívás

 

A fent említett díjak adóvonzatát a játékosok önmaguk kötelesek megfizetni.

 

11.5. Magyar-Szlovák Nemzetek Közötti Kupa (2023. június 12.)

A MidAm Golf Liga 2023. június 11-i állapota szerinti férfi bruttó kategóriájának első 4 további bruttó női kategóriájának első helyezettje automatikus felkérést kap a MidAm váltogatottban való részvételre, amennyiben eleget tesz a Kupa kiírásának. Amennyiben egy vagy több játékos nem tudja elfogadni a felkérést, akkor a bruttó kategória soron következő játékosa(i) kerül(nek) felkérésre. További 2 férfi és 1 női játékos a MidAm Válogatott kapitányok egyéni választásai alapján kerülnek a válogatottba.

 

11.6. Szabadkártya a Szlovák MidAm Nyílt Golfbajnokságra (2023. szeptember 22-24.)

A MidAm Golf Liga férfi bruttó kategóriájának első 2 helyezettje, továbbá a női bruttó kategória 1 helyezettje automatikus meghívást kap a Szlovák MidAm Nyílt Golfbajnokságra.

 

11.7. International MidAm Team Championship (2023. október 6-8., Ausztria)

A MidAm Golf Liga férfi bruttó kategóriájának első 4 helyezettje automatikus felkérést kap a nemzeti MidAm válogatottban való részvételre az International MidAm Team Championship-en. Amennyiben egy vagy több játékos nem tudja elfogadni a felkérést, akkor a bruttó kategória soron következő játékosa(i) kerül(nek) felkérésre. További 2 játékos a MidAm Válogatott kapitány egyéni választása alapján kerül a nemzeti válogatottba.

 

11.8. Magyar Klubcsapatbajnokság (2023. október 14-15.)

A MidAm Golf Liga férfi bruttó kategóriájának első 4 helyezettje automatikus felkérést kap a MidAm váltogatottban való részvételre a Magyar Klubcsapatbajnokságon, amennyiben eleget tesz a bajnokság részvételi feltételeinek. Amennyiben egy vagy több játékos nem tudja elfogadni a felkérést, akkor a bruttó kategória soron következő játékosa(i) kerül(nek) felkérésre. További 2 játékos a MidAm Válogatott kapitány egyéni választása alapján kerül a válogatottba.

 

Jelen pontban rögzített részvételi lehetőség a Magyar Golf Szövetség elnökségi döntésének függvénye, mely nem ismert a kiírás elfogadásnak napján.

12. A Mid-Am Golf Liga részvételi díjai

12.1 Regisztrációs díj csapatjátékosoknak

20.000,- forint / golfozó a regisztrációs díj mértéke, amelynek megfizetése legkésőbb az MGL sorsolását megelőző 2 banki munkanappal esedékes. Csak az a játékos kerülhet be az MGL csapatsorsolásba, aki megfizette ezen regisztrációs díjat az MMAGE OTP banknál vezetett 11702067 – 20003043 számlájára. Megjegyzés rovatban kérjük feltüntetni a regisztráló játékos nevét és az „MGL csapat 2023” szöveget.

 

12.2. Regisztrációs díj egyéni játékosoknak

A csak Egyéni kategóriában résztvevő játékosoknak nincs regisztrációs díjuk.

 

12.2. Nevezési díj

Az egyes versenyek nevezési díjának mértéke minden esetben az adott verseny kiírásában található meg.

Kedvezmények 1 és 2 napos versenyekre: 2.000,- forint / MidAm Tag

Kedvezmény a Nyílt Bajnokságra: 15.000,- / MidAm Tag

 

13. A versenysorozat állomásai

2023. április 29.          MidAm Golf Liga 1. Ranglista, Hencse

2023. május 27.          MidAm Golf Liga 2. Ranglista, Tata

2023. június 11.          MidAm Golf Liga 3., Sedin, Szlovákia

2023. július 8-9.          MidAm Golf Liga 4., Csapatverseny, Bükfürdő

2023. augusztus 19.   LUA Resort MidAm Golf Liga 5., Balatonudvari

2023. szeptember 1-3. 11. Magyar MidAm Nyílt Golfbajnokság, Zalacsány

14. További MidAm versenyek (nem a Liga állomásai)

2023. június 12.          Magyar-Szlovák Nemzetek Közötti Csapatkupa

2023. szeptember 22-24. Szlovák Nyílt MidAm Golfbajnokság

2023. szeptember 30. Magyar MidAm Match Play Golfbajnokság, Zirc (elődöntők és döntők)

2023. október 6-8.     International MidAm Team Championship (Ausztria)

2023. október 15-16. Magyar Klubcsapatbajnokság

15. Szabadkártya

Az MMAGE fenntartja magának a jogot arra, hogy szabadkártyát adjon ki. Ezen játékos(ok)nak azonban teljesíteniük kell a versenykiírásban foglalt nevezési feltételeket ahhoz, hogy díjazásban is részesüljenek. Amennyiben egy vagy több feltételt nem teljesít a nevező, úgy is indulhat a játékos a versenyen, azonban díjazásban nem részesülhet.

16. Segítők (Caddie-k)

Az MGSZ Versenyszabályzata értelmében Profik (hivatásos golfozók, illetve oktatók) amatőr játékosoknak a versenyen nem segíthetnek. A szabály megszegése 2 büntető ütést von maga után minden egyes szakaszon, melyen fennállt a szabálysértés.

17. Csapatverseny szabályai

A Csapatkapitányok tanácsot adhatnak csapattagjaiknak. Kivétel ez alól az az eset, amikor maga a csapatkapitány is játszik. Ez esetben tilos tanácsot adnia a játékköre ideje alatt. Lásd: 24.4a szabály.

Csapatkapitányi szerepkör csak abban az esetben adható át, ha az állandó csapatkapitány az adott fordulóban nem vesz részt sem vendégként, sem játékosként. A szerepkör csak ideiglenesen adható át, azaz a forduló végeztével az visszaszáll az eredeti csapatkapitányra.

A játékos nem kérhet és nem adhat tanácsot csapattársának, amíg a versenykörében játszik.

Csapatkapitány csak személyesen adhat tanácsot, nem használhat sem rádiót, sem telefont, sem egyéb kommunikációs eszközt (24.4/1)

 

Csapatkapitány igénybe vehet a pályán való közlekedéséhez motorizált eszközt, amennyiben nem a saját versenykörében játszik.

 

A Csapat egy szezonban 2 alkalommal élhet csapattag cseréjének lehetőségével. Csapattagot cserélni akkor lehet, ha az új csapattag év eleji induló WHCPI-e ugyanabba a hendikep csoportba esik, amelyből szezon elején kisorsolták a lecserélni kívánt csapattagot. Az új csapattag kizárólag a Ligán kívülről érkező játékos lehet.

 

A cserét a Versenybizottság felé írásban kell jelezni, aki azt méltányossági alapon engedélyezheti. A visszaigazolást követő napon lép hatályba a csere. Az addig megszerzett pontokat a csapat nem veszti el.

A játékoscsere végleges, a cserét követően a cseretag válik a csapat állandó tagjává, hacsak a szezonban lecserélésre nem kerül.

 

A regisztrációs díjat versenykörarányosan téríti meg az újonnan belépő játékos.

 

18. Holtversenyek eldöntése

18.1. Egy versenyen egyéni kategóriában

Az MGL 2023 minden versenyén a nemenkénti bruttó 1. hely eldöntésére a Versenybizottság által meghatározott szakasz(ok)on kerül sor rájátszással (play-off), ún. „hirtelen halál” formájában. Bármely szakaszon az alacsonyabb ütésszámot elérő játékos azonnal nyer. A rájátszásban részt vevő kettőnél több játékos esetén csak akkor játszanak tovább a játékosok, ha az első play-off szakasz után nem lehet eldönteni a bruttó 1. helyezés sorsát. A bruttó 2. helytől kezdődően, valamint a nettó kategóriákban az utolsó 36, 18 szakasz (3 napos verseny esetén), továbbá a hátsó 9 szakasz (a pálya fizikailag 10-18-as szakaszai), és további döntetlen esetén a hátsó 6, 3, 1 szakaszain elért jobb bruttó vagy nettó eredmény számít. Egynapos versenyek esetén a 9,6,3,1, szakaszok kerülnek figyelembevételre.

18.2. Egy versenykörben Csapatok között

Amennyiben bármely MGL versenykörben együttállás alakul ki két vagy több csapat között az 1-3 helyeken, úgy az adott helyezésekért járó pénzdíjak átlagát kapják a csapatok.

18.3. Az MGL végső eredménylistáján

Amennyiben az MGL bármelyik végső eredménylistáján (csapat, egyéni bruttó, egyéni nettó) együttállás alakul ki 2 vagy több játékos között, úgy közöttük az MGL utolsó versenykörében elért alacsonyabb (listától függő bruttó/nettó) eredmény dönt. Azonosság esetén az utolsóelőtti versenykörben elért eredmény kerül figyelembevételre. Ennek azonossága esetén a Versenybizottság addig vizsgálja időben visszafelé az egyes állomások versenyköreiben elért eredményeket, amíg döntés nem születik a helyezésről. Teljes azonosság esetén sorsolással dönt a Versenybizottság.

​​19. Golfautó használata

Az MGSZ Versenyszabályzatának vonatkozó melléklete szerint.

20. A játék tempója

Az MGSZ Versenyszabályzatának vonatkozó melléklete szerint.

​Figyelemfelhívás!

Minden játékosnak saját felelőssége a saját és mások egészségi állapotának óvása, és kizárólag saját felelősségére nevez be és vesz részt az MGL versenyein, amit a nevezési díj megfizetésével elismer.

​A Magyar Mid-Amatőr Golf Sportegyesület nem vállal felelősséget semmilyen bekövetkező eseményért, okozott kárért, legyen az anyagi, egészségügyi vagy erkölcsi, mely a fenti szabályok be nem tartása következtében keletkezett.

​Az MMAGE fenntartja a változtatás jogát!

 

Jelen dokumentum a 2022. november 22. napján hozott 3/2022.X.22 sz. Elnökségi Határozattal került elfogadásra.

 

​​Budapest, 2022. november 23. napján

 

[1] maximált ütés, azaz PAR + 5 ütés, a golf szabályainak 21.2a pontja alapján

[2] nettó ütés =az összesített, maximált ütésszámból levonásra kerül a játékos adott pályára érvényes playing handicap-je (PHCP-je)

[3] A játékosok regisztrációs díjai valamint a MidAm szponzorai által felajánlott támogatások képezik az MGL pénzalapját. A teljes pénzalap 70%-a kerül szétosztásra az MGL egyes versenyköreiben, míg 30%-a az Összetett eredmények 1-3 helyezettjei kapján (50-30-20% arányban)

[4] A MidAm vásárlási utalvány beváltható MidAm szolgáltatásokra, illetve a MidAm partnerklubjainak szolgáltatásaira (pl. klubtagságra, greenfee-re, elektromos autó bérlésre, éttermi szolgáltatásokra, stb.), és termékére (pl. ProShop) korlátozás nélkül.

[5] A játékosok regisztrációs díjai, valamint a MidAm szponzorai által felajánlott támogatások képezik az MGL pénzalapját. A teljes pénzalap 30%-a az Összetett eredmények 1-3 helyezettjei kapják.

9 fős csapat esetén

3

3

Bruttó (X)

Nettó (Y)

2

8 fős csapat esetén

6 fős csapat esetén

7 fős csapat esetén

2

2

3

2

3

Letölthető dokumentumok:

MGL kiírás és ponttáblázat

sun and eye transparent_white.png
Emil Frey logó.png
SWISS_logo.png
Hencse no_bckgrnd_total.png
Forest_logo_white.png
monyo_logo-wht.png
LUA_Resort_5csillag_rgb_-08.png
ket_szerecsen_logo_2018_white.png
TheBoxDonut_white_edited.png
Harmónia logó vektoros.png
mgl2023_logo.png
MET_Logo_White_RGB_NEW.png
ELLI_Szépségszalon_nocnvs.png
st.andrealogo_arany.png
chocome_nocnvs.png
Golfmate_nocnvs.png
agave.png
SedinGolfResort_nocnvs.png
hg logo_2014.png
fairway apartments_grey_nocnvs.png
IC-logo.fehér.png
brudigolf_nocnvs.png
Balatongolf_nocanvas copy.png
zsgr.png
Greenfield_logo.png
Balogh_Fine_Jewellery_Logo_szürke.png
Sunrise Paradise Apt.png
bottom of page