top of page

1% - 20% - 40%

Tudtad, hogy SZJA-d 1%-át, céged társasági adójának pedig 20-40%-át felajánlhatod a MidAm Golf Sportegyesületnek?

Cikksorozatunk a 2023. január 25.-i MidAm Közgyűlés határozatait dolgozza fel, amelynek első részében a MidAm Golf Ligáról beszélgettünk, második részében a versenynaptárt tekintettük át, majd legutóbb a tagsági előnyökről, jogosultságokról esett szó.


A MidAm Golf Sportegyesület egy újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen már csak napok-hetek választják el attól, hogy a bíróság bejegyezze az egyesület közhasznú státuszát. Erről kérdeztük Krämer Andrást, az MMAGE elnökét.


Miért volt szükséges közhasznúvá válni?


Nem volt szükséges a státusz megszerzése, de mivel egyesületünk tevékenysége teljes mértékben közhasznú, tekintettel arra, hogy nem csak tagjaink, de minden golfozó számára közhasznú tevékenységet végzünk, ezért nem volt kérdés, hogy kérvényezzük a Bíróságon is ezt a minősítést. Ezzel is szeretnénk hangsúlyossá tenni egyesületünk alapfilozófiáját, és célkitűzését.

Miért kellett erről a Közgyűlésnek határoznia?


Mert szükséges volt az Alapszabályunk módosítása (amit csak a Tagjaink tehetnek meg) annak érdekében, hogy összhangba hozzuk azt a Közhasznúsági jogállással. Ilyen volt például az, hogy egyesületünk gazdasági-vállalkozási tevékenységet csak közhasznú céljainak megvalósítása érdekében folytat. Vagy például az, hogy az egyesület a gazdálkodása során elért eredményét nem osztja fel, azt a létesítő okiratában meghatározott közhasznú tevékenységére fordítja, vagy éppen az, hogy politikai tevékenységet nem végzünk.


Milyen előnyökkel jár az egyesület számára a közhasznúság?


Egyrészt közszolgáltatási szerződést köthetünk a minősítés megszerzését követően, de ami sokkal fontosabb, hogy a közhasznú szervezet számára juttatott adományok értéke a társasági adót csökkenti az adomány értékének 20%-ával, tartós adományozás esetén pedig további 20%-kal. Ez annyit tesz, hogy ha egy társaság 1.000.000,- forinttal kívánja támogatni az egyesületet, akkor abból 200.000,- avagy 400.000,- forintot a magyar állam fedez, amennyiben a vállalkozásnak van legalább ennyi fizetendő társasági adója évente. Kérjük, hogy támogasd Te is társasági adód 20-40%-ával az Egyesületet, és hívd Révész Tamás főtitkárunkat a részletek egyeztetése végett.


Habár nem feltétele, hogy közhasznú legyen az egyesület, de a magánszemélyek SZJA-juk 1%-át is felajánlhatják egyesületünk számára, amiből már a tavalyi évben is részesedtünk. Ehhez semmi mást nem kell tenni, mint az adóbevallásban az 1%-os nyilatkozatban az egyesületünk 18657119-1-43 adószámát kell kedvezményezettként megjelölni.


Következő számunkban új szponzoraink mutatkoznak be, akik többek között tárgynyeremények felajánlásával segítik a MidAm Golf Liga színvonalának emelését.


Kapcsolódó cikkek:




56 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page