top of page

Játékostájékoztató - SUN and EYE 4. MidAm Match Play Bajnokság

Frissítve: 2022. okt. 8.


- ha részt veszel a SUN and EYE 4. Magyar MidAm Match Play Golfbajnokságon, akkor érdemes elolvasnod az alábbi sorokat.


Menetrend

A Match Play Bajnokság elődöntőire és döntőire 2022. október 8-án 8 óra 30 perctől és 13 óra 30 perctől kerül sor, a Forest Hills Golf & Country Club pályáján, 2 x 18 szakaszon, shot gun indítással.


8 óra 10 perckor valamint 13 óra 10 perckor az 1-es elütő melletti faházban találkozunk, ahol játékos tájékoztató a helyi szabályokról, score kártyák kiadása, reggeli és délutáni indulócsomag átadása történik meg. Frissítőket, meleg italokat az 1-es / 10-es elütőn kihelyezett italkínálókban fogunk biztosítani.


Eredményhirdetésre a klubházban kerül sor az utolsó meccs beérkezését követő 15 percen belül, 3 férfi és 1 női kategóriában az 1-3 helyezettek kerülnek díjazásra. LUA Resort Ugyanitt közös svédasztalos vacsora, amelynek menüsora:


Mediterrán paradicsomleves vargányával ízesítve

Tárkonyos vadraguleves

***

Csirkemellcsíkok friss fetás salátával

Magyaros sertésszűz pirított karikaburgonyával

Rántott Camembert áfonyamártással és párolt rizzsel

***

Almás pite vaníliasodóval


A Bajnokság jelenlegi állását és a párosításokat itt tekinthetitek meg. Az eredmények a GOLFiGO felületén is nyomonkövethetők.


Alapvető szabályok

A match play egy olyan játékforma, ahol a játékos és ellenfele egymás ellen játszik és szakaszonként az ütések száma alapján dől el, hogy a játékos nyerte, veszítette, vagy döntetlenre játszotta (felezte) a szakaszt ellenfelével. A meccs során hendikep nem kerül figyelembevételre.


A játékos akkor nyeri meg a mérkőzést, amikor már több szakasszal vezet, mint amennyi a hátralévő szakaszok száma. Lásd: 3.2a(3). Példa a meccs végeredményének jelölésére:

3 & 2, jelentése: 3-mal vezet a játékos, amikor már csak 2 szakasz van hátra

4& 2, jelentése: 4-gyel vezet a játékos, amikor már csak 2 szakasz van hátra

2 UP, jelentése: 2 szakasszal nyert a játékos 18 szakasz lejátszását követően

1 UP, jelentése: 1 szakasszal nyert a játékos 18 szakasz lejátszását követően

AS, jelentése: all square, azaz döntetlen az állás. Ebben az esetben a játékosnak és ellenfelének tovább kell folytatnia a Bizottság által előírt játéksorrendben a szalaszok megjátszását mindaddig, amíg el nem dől a meccs eredménye. Lásd: 3.2a(4)


Az első forduló eredménye a score-kártya leadásával avagy az eredmény bejelentésével válik véglegessé. lásd: 3.2a(5)


Szabályértelmezések

Nem vagy biztos egy szabálykérdésben?

Kérj bírói döntést, mert match play játékformában nem alkalmazható az ún. kétlabdás játék, azaz a 20.1c(3) szabály. A döntésig a játék áll. Ha szükséges, engedjétek el a mögöttetek lévő flight-ot.


Megegyeztünk egy szabálykérdésben, de utóbb kiderült, hogy mindketten rosszul tudtuk a szabályt. Mit tegyünk?

A versenykörben a játékos és ellenfele megegyezhetnek arról, hogy miként döntsenek egy szabálykérdésben, és ez abban az esetben is érvényes marad, ha utóbb kiderül, hogy szabályellenes, feltéve, ha nem szándékosan állapodtak meg abban, hogy figyelmen kívül hagyják a golf szabályait, mert ekkor kizárás jár, lásd: 1.3b(1).


A kétütéses büntetés match play-ben is 2 ütés?

Attól függ! Ha a játékos általános büntetést kap egy szabály megsértése során, akkor az szakaszvesztést eredményez és nem 2 büntetőütést (pl. idegen helyről való játék esetén a 14.7a szabály megszegéséért vagy pl. idegen labda megjátszásáért a 6.3c szerint.)


Lejátszottuk a 18 szakaszt és döntetlen az állás. Mit tegyünk?

Döntetlen esetén a mérkőzést tovább kell folytatni a szakaszok előírt sorrendjében történő megjátszásával. Viszont match play-ben a „hosszabbítás” ugyanazon versenykör folytatásának minősül, lásd: 3.2a(4).


Elengedhetem az ellenfelem szabálysértéséből fakadó büntetését?

Saját jog védelme: ha a játékos tudja, hogy olyan szabályt szeg meg ellenfele, amely büntetést von maga után, a játékos választhat: 1) érvényt szerez a szabálysértésnek vagy 2) figyelmen kívül hagyja azt, lásd: 3.2d(4), ha azonban szándékosan megállapodnak abban, hogy figyelmen kívül hagynak egy előttük is ismert szabályt, akkor azért kizárás jár mindkettőjüknek, lásd: 1.3b(1).


Mikor lehet megadni egy ütést, egy szakaszt, a mérkőzést az ellenfélnek?

Ütést: Bármikor, mielőtt az ellenfél végrehajtja a következő ütését.

Szakaszt: Bármikor, beleértve azt is, amikor a szakaszt még nem kezdték el a játékosok, lásd: 3.2b(1)

Mérkőzést: Bármikor, beleértve azt is, amikor az első szakaszt még nem kezdték el a játékosok, lásd: 3.2b(1)


Köteles a bíró közbeavatkozni, ha szabálysértés lát?

Nem, sőt a legtöbb esetben tilos. Csak ritka alkalmakkor avatkozhat be, mivel match play játékformában minden játékos meg tudja védeni a saját érdekeit (lásd: 3.2.). Azonban ha egy játékos bírói döntést kér, akkor onnantól fogva már a döntésnek megfelelően kell, hogy eljárjanak a játékosok.


Gyakorolhatok-e a versenykör előtt vagy a két versenykör között?

Igen, az 5.2a szabály szerint, azaz például, ha a 2-es elütőről indulsz és korábban érsz ki a megadott tee time-nál, akkor az 1-es greenen puttolhatsz.


Már megnyerte ellenfelem a szakaszt, de szeretném beütni a puttomat. Kapok érte büntetőt?

Nem, mert ez nem számít gyakorlóütésnek, amennyiben ezzel indokolatlanul nem késlelteted sem saját, sem bármely játékos játékát. (5.5a) Ugyanakkor a helyi szabályok tiltják, hogy két szakasz között a legutóbb megjátszott greenen vagy annak környékén gyakorlóütéseket végezz. Ennek megszegése általános büntetést, azaz szakaszvesztést von maga után (5.5b módosítása)


Várakozunk az elütőn, visszamehetek-e puttot gyakorolni az előzőleg befejezett greenre?

Nem. Habár az 5.5b szabály alapján, amennyiben ezzel indokolatlanul nem késleltetnéd sem saját, sem bármely játékos játékát, akkor megtehetnéd, DE a helyi szabályok tiltják, hogy a legutóbb megjátszott greenen vagy annak környékén gyakorlóütéseket végezz. Ennek megszegése általános büntetést, azaz szakaszvesztést von maga után.


Kapok büntető ütést azért, ha rossz elütőről ütök el?

Nem, büntetés nem jár érte, de az ellenfél visszahívhatja az ütést, lásd: 6.1b(1). Ha ez nem történik meg, az ütés számít.


Előbb ütöttem, mint ellenfelem, pedig ő következett volna. Jár érte büntetőütés?

Nem, de az ütést visszahívhatja az ellenfél, lásd 6.4a(2)


Jó felkészülést és játékot kívánunk minden versenyzőnek!


Versenybizottság

45 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page