top of page

Idén is lesz MidAm Match Play


KevĂ©sbĂ© ismert tĂ©ny, hogy az elsƑ, 1860-ban Prestwick GC-ban megrendezett The Open Championship match-play lebonyolĂ­tĂĄsban kerĂŒlt megrendezĂ©sre a 25 fontot Ă©rƑ piros marokkĂłi bƑrbƑl kĂ©szĂŒlt „The Challenge Belt” öv elnyerĂ©sĂ©Ă©rt. Mivel ekkortĂĄjt ez volt legnĂ©pszerƱbb jĂĄtĂ©kforma, ez nem is volt annyira meglepƑ.


Egy mĂĄsik Ășn. major torna, az 1916-ban Bronxville-i Siwanoy Country ClubbĂłl ĂștjĂĄra indĂ­tott PGA Championship is match play formĂĄtumban kerĂŒlt megrendezĂ©sre Ă©s egĂ©szen az 1957-es közgyƱlĂ©sig kellett vĂĄrni, hogy egy 72 szakaszos stroke-play-re mĂłdosĂ­tsĂĄk a nagy viadal formĂĄtumĂĄt.


Ennek a hagyomĂĄnynak ĂĄllĂ­t emlĂ©ket, Ă©s ezt kĂ­vĂĄnja visszahozni a MidAm Match Play BajnoksĂĄg, amely immĂĄron ötödik alkalommal kerĂŒl megrendezĂ©sre 2023-ban. Ennek kapcsĂĄn beszĂ©lgettĂŒnk KrĂ€mer AndrĂĄssal, a MidAm Golf SE elnökĂ©vel.


Mit Ă©rdemes tudni a MidAm Match Play GolfbajnoksĂĄgrĂłl?

A Match Play BajnoksĂĄgunk 2019-ben kerĂŒlt elƑször megrendezĂ©sre. ElsƑ versenyĂŒnkre Balatonudvariban kerĂŒlt sor, Ă©s szakĂ­tva a hagyomĂĄnyokkal nem stroke-play alapon Ă­rtuk ki a selejtezƑ mĂ©rkƑzĂ©seket, hanem 4 fƑs csoportokba sorolva a jĂĄtĂ©kosokat, körmĂ©rkƑzĂ©sek ĂștjĂĄn dƑlt el, hogy ki lesz a csapat elsƑ, mĂĄsodik, harmadik Ă©s negyedik helyezettje. Ez azĂ©rt volt fontos, mert ennek megfelelƑen kerĂŒltek be a csoportelsƑk az 1-8 helyekĂ©rt, a mĂĄsodik helyezettek a 9-16 helyekĂ©rt, Ă©s Ă­gy tovĂĄbb, a többi helyezĂ©sĂ©rt folyĂł kĂŒzdelmekbe.


Bevált ez a selejtezƑ formátum?

A visszajelzĂ©sek alapjĂĄn Ășgy tƱnik igen. A hagyomĂĄnyos stroke-play alapĂș jĂĄtĂ©kkal szemben, ahol egy 18 szakaszos jĂĄtĂ©kon eldƑl a jĂĄtĂ©kos sorsa, itt több napon keresztĂŒl (rĂĄadĂĄsul match play formĂĄban) kell bizonyĂ­tania mindenkinek a rĂĄtermettsĂ©gĂ©t Ă©s jogĂĄt, hogy a legjobbak mezƑnyĂ©be kerĂŒljön. MĂĄra mĂĄr nem 2 jĂĄtĂ©knapba sƱrĂ­tve bonyolĂ­tjuk le a selejtezƑ mĂ©rkƑzĂ©seket, hanem figyelembe vĂ©ve jĂĄtĂ©kosaink szokĂĄsait, Ă©letvitelĂ©t, biztosĂ­tjuk szĂĄmukra, hogy a teljes szezonon keresztĂŒl jĂĄtszhassĂĄk le ezeket a selejtezƑket egymĂĄssal, az ĂĄltaluk vĂĄlasztott helyszĂ­nen Ă©s idƑpontban.


És mi a helyzet a döntƑvel?

A döntƑbe jutĂĄsĂ©rt, valamint a dobogĂł 1-3. helyeiĂ©rt folyĂł kĂŒzdelmekre a tavaly mĂĄr jĂłl bevĂĄlt zirci Forest Hills Golf & Country Clubot szemeltĂŒk ki idĂ©nre is. Ez azt jelenti, hogy a selejtezƑ mĂ©rkƑzĂ©sek utĂĄn kialakulĂł 8 fƑs tĂĄblĂĄk elsƑ mĂ©rkƑzĂ©sĂ©t mĂ©g mindenki maga egyezteti Ă©s jĂĄtsza le ellenfelĂ©vel a korĂĄbban emlĂ­tett mĂłdon, de az elƑdöntƑkre Ă©s döntƑkre mĂĄr egy fix idƑpontban, 2023. szeptember 30-ĂĄn kerĂŒl sor a Forest Hills lankĂĄin.


A MidAm-tĂłl mindig szĂĄmĂ­thatunk valami ĂșjĂ­tĂĄsra. Most mivel leptek meg minket?

ÉvrƑl Ă©vre igyekszĂŒnk – meghallva tagjaink javaslatait is - olyan ĂșjĂ­tĂĄsokkal prĂłbĂĄlkozni, amitƑl mĂ©g vonzĂłbbĂĄ vĂĄlnak rendezvĂ©nyeink Ă©s emellett a golf nĂ©pszerƱsĂ­tĂ©sĂ©t is szolgĂĄljĂĄk. A korĂĄbbi Ă©vekben azt tapasztaltuk, hogy a magasabb hendikepes jĂĄtĂ©kosok elmaradnak a bajnoksĂĄgrĂłl mondvĂĄn, hogy Ășgysincs sok esĂ©lyĂŒk a bruttĂł jĂĄtĂ©kban.

EbbƑl kifolyĂłlag idĂ©n bevezetjĂŒk a nettĂł kategĂłriĂĄt. Megnyitjuk a bajnoksĂĄgot a magasabb hendikepes jĂĄtĂ©kosok szĂĄmĂĄra is azzal, hogy hendikepjĂŒk 75%-ĂĄt figyelembe vĂ©ve egymĂĄsnak ĂŒtĂ©selƑnyöket fognak adni a jĂĄtĂ©k sorĂĄn.

Lehet tudni, hogy hĂĄnyan jelentkeztek eddig a BajnoksĂĄgra?

Igen, a kĂ©t kategĂłriĂĄban eddig összesen 26-an jeleztĂ©k rĂ©szvĂ©telĂŒket, amely 2023. ĂĄprilis 2-ĂĄn zĂĄrul. Ezt követƑen fogja a BizottsĂĄg sorsolĂĄs ĂștjĂĄn meghatĂĄrozni az egyes selejtezƑcsoportokat, Ășgyhogy lehet mĂ©g jelentkezni!! RemĂ©nyeink szerint a tavasz Ă©s a jĂł idƑ meghozza majd a többiek kedvĂ©t is!



56 megtekintés0 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page