top of page

Ismét kettős play-off a MidAm Openen!



2019. szeptember 6-8 között került megrendezésre a zalacsányi Zala Springs Golf Resortban a Tesla Universal 7. Magyar Mid-Amatőr Nyílt Golfbajnokság, melyre előzetesen 14 ország 140 játékosa jelezte részvételét.


Az időjárás előrejelzés sok jóval nem kecsegtetett a hétvégére, viharokat, villámlást jósoltak, így a szervezőknek fel kellett készülnie arra, hogy a játék felfüggesztése esetén akár a teljes játékmenet lebonyolítást át kell szerveznie.

Végül ez nem történt meg, csak minimális mennyiségű esőt kaptak a játékosok, ami még jót is tett a golfpályának. Hogy mennyire szerencsések voltak a versenyzők, az csak a bajnokság után 2 órával derült ki, amikor leszakadt az ég és 10 másodperceként követték egymást a villámcsapások.




A nemzetközi mezőny magyar szemmel rendkívül erősnek bizonyult. Az első 8 csoportba, azaz a legjobb 24 játékos közé nem került magyar játékos. Megjelent az 1-es elütőn Oliver Tree 2018-as, és Franz Prem 2016-os és 2017-es Nyílt Bajnok is, ráadásul a sors pikantériájaként a két játékos egy flightba került a hendikepjüknek köszönhetően. Emlékeztetőül, tavaly kettejük párharca kiélezett volt, három nap után együttállásban voltak 229-229 ütéssel, majd rájátszásban dőlt el Oliver Tree javára a bajnoki cím sorsa. De elütőre állt a tavalyi Magyar Bajnok, Meznerics Gergely is, ugyanakkor távol maradt Batta Krisztina Magyar, és a szlovák Zuzanna Bielikova Nemzetközi Bajnok.


Már az első játéknapon kiélezett küzdelmek szemtanúi lehettünk, mégis a legnagyobb szenzációt két olyan játékos szállította, akik nem szóltak bele a dobogós helyezésekbe. A MidAmatőr Bajnokságok életében még soha nem ütött egyetlen játékos sem hole-in-one-t, azonban ez a második játéknapon kétszer! is bekövetkezett. Az első hole-in-one-t Bernhardt Tibor ütötte a 8-as, Par-3-as szakaszon egy 4-es hibrid ütővel, míg a másodikat az ír Carl Coleman az 5-ös szakaszon 7-es vassal. A szerencsés játékosokat a hagyományok szerint pezsgővel ünnepelték a klubházban.




A legnagyobb izgalmak természetesen a harmadik napra maradtak. Mivel Oliver Tree az első játéknapon jelentősen játéktudása alatt teljesített, ezért komoly hátrányból indult a második napon, amiből egy 73-as ütéssel tudott is kicsit faragni, így közel került a 3-as élmezőnyhöz, amit az osztrák Franz Prem (75-76), a német Jos Gal (76-75) és az ugyancsak osztrák Moritz Wagner (76-75) vezetett.


A magyar mezőnyben férfiak között két nap után Csíkos Attila (77-83) állt az élen, de szorosan mögötte Briglovics Gábor (77-85), Krämer András (84-81), Koller György (85-81) és Horváth Péter (78-88) követték őt.

A női mezőnyben a horvát Nina Banovic állt az élre 82 ütéssel az első napon. Úgy tűnik, hogy a pénteki DiVino Borkóstoló est jó hatással volt rá, mert a három ütéses előnyét tovább tudta növelni a második napon egy +13-as eredménnyel. A 2-4. helyekért nagy volt a küzdelem. Sándor Virág (89-90), Turkovics Ilona (85-96) és Kecskés Kornélia (87-95) szálltak harcba a nemzetközi ezüst- és bronzérmekért.


A második játéknap estéjén kicsit lazíthattak a játékosok. A hagyományos grillvacsora és The Box Donuts fánkparti alatt a Radio Live zenekara szórakoztatta hajnalig a klubházban összegyűlt játékosokat. Akinek azonban még több adrenalinra volt szükségük, mindhárom napon növelhették azt a Tesla 3, S és X tesztvezetés során. A Model S 2,4 mp alatt 100 km/h sebességre való gyorsulását sok golfozó megtapasztalhatta.




Hogy örök maradjon a verseny emléke, a Tesla Universal csapata 1-1 magyar nyelvre lefordított Elon Musk könyvet, valamit törölközőt ajándékozott az indulóknak.



A harmadik, mindent eldöntő játéknapon a versenybizottság a hagyományoknak megfelelően már csak a mezőny felét engedte továbbjátszani, a CUT-ot 187 ütésnél húzta meg, így 78 játékos jutott be a döntőbe, ahol megismételte magát a történelem, mert mind a nemzetközi, mind magyar kategóriában csak rájátszással dőlt el a bajnoki cím sorsa.

Jos Gal és Franz Prem a második nap után együttállásban voltak, és a harmadik nap utolsó szakaszának greenjére is azonos ütésszámmal érkeztek fel, és Gal már szinte zsebben érezhette a győzelmet, hiszen neki csak egy fél méteres gurítása volt hátra, míg Premnek 9 méterről kellett betalálnia ahhoz, hogy kiharcolja a rájátszást. A green körül álló, szinte tömeget alkotó versenyzőtársak legnagyobb örömére ez sikerült is. A play-off-ot a 4-es szakaszon teljesítették. Mindkét játékos tökéletes kezdőütéssel nyitotta meg a párharcot, majd Gal második, közelítő ütése a homokakadályban landolt, de Prem labdája is elkerülte a green-t, balra. Gal nem tudott kijönni megfelelően a homokakadályból harmadikra, míg Prem következő ütésével 40 centiméteren belül került a lyuktól, így ez a párharc Prem javára dőlt el, ami egyben a Nyílt Bajnoki címet is jelentette számára, immáron harmadik alkalommal. Harmadik helyen Kyung Bum Choi végzett köszönhetően az utolsó napi nagy hajrájának (73 ütés), míg Oliver Tree korábbi bajnok ezúttal a 4. hellyel kellett, hogy beérje (84-73-73).





A Magyar Bajnoki cím sorsa talán még kiélezettebb, feszültebb párharcban dőlt el, hiszen itt a harmadik napon Krämer András (84-81-81) és Koller György (85-81-80) teljesített a legjobban, azonban mindketten azonos ütésszámmal végeztek, így a Versenybizottság itt is szétütést rendelt el, amit ugyancsak a 4-es szakaszon játszottak le a versenyzők.

Ez esetben is mindkét játékos egy nyugodt, és igen látványos kezdőütéssel adta a másik tudomására, hogy nem kívánja átengedni a bajnoki cím sorsát. A második ütése Krämernek sikerült jobban, olyannyira, hogy egy kb. 50 centiméteres birdie eséllyel igen nagy nyomást helyezett ellenfelére. Koller második ütése 10 méternél távolabb nyugodott meg a zászlótól, így Ő volt soron a harmadik ütéssel. Lefele és balról jobbra lejtő greenen, egy tökéletes találattal Koller 3 ütésből teljesítette a szakaszt. A versenyzőtársak ekkor óriási tapsviharba kezdtek. Ezt követően Krämer magabiztosan értékesítette a rövid puttját, így az együttállás megmaradt és tovább folytatódott hirtelen halállal a küzdelem az 5-ös szakaszon. Ezen a par-3-ason Koller balra vizet talált, míg Krämer labdája greenen, a zászlótól kb. 10 méterre landolt. Itt el is dőlt a játék, hiszen innen Krämer stabilan hozta 2 gurítással part, míg Kollernek a vízakadály ütése miatt elkönyvelt +1 ütésbüntetés miatt 4-ből sikerült csak feljutnia. Így a Magyar Bajnoki cím Meznerics Gergelytől Krämer Andráshoz vándorolt a 2019-es évben és ezzel 6 helyet lépett előre a MidAm Golf Tour rangsorában. Azonban az első három helyen változás nem történt, továbbra is Meznerics vezeti a listát 1250 ponttal, Ralph Müller követi őt 1155 ponttal, míg Zilahy Csaba a harmadik jelen állás szerint 977,5 ponttal.




A női mezőnyben ugyan nem volt rájátszás, de izgalmakat itt is tartogattak a nézők számára a hölgyek.

Nina Banovic a harmadik napon „megbotlott” és 88 ütéssel jött le a 18 szakaszról, de ez már nem veszélyeztette a Nemzetközi Bajnoknői címét. Ugyanakkor a 2.-4. helyek megszerzéséért nagy volt a küzdelem. Itt Turkovics Ilona stabil kiegyensúlyozott játéka lett végül a nyerő, hiszen a második napi 2 ütéses hátrányából 8 ütéses előnyt faragott Turkovics, így megszerezve a Nemzetközi ezüstöt és a Magyar Bajnoknői címet. Kecskés Kornélia is hozott Sándor Virágon 2 ütést az utolsó napon, de három ütésre lett volna szüksége a nemzetközi dobogóhoz, így végül Sándor Virág lett a nemzetközi bronzérmes és egyben magyar ezüstérmes, míg Kecskés Kornélia hozta el a magyar bronzot. Mivel Turkovicsnak ez volt az első MidAm Golf Tour részvétele, ezért a győzelme „csak” a hetedik helyre tudta Őt felhozni a rangsorban. Az élen azonban változás állt be. Dr. Lex (1445) és Movik (1442,5) helyet cseréltek és csupán 2,5 pont a különbség közöttük. Harmadik helyről várja Sándor Virág és Hoang Thu Dung (865) holtversenyben az utolsó állomást az MMAGE Országos Ranglistaversenyt, mely a Pannónia Golf & Country Clubban kerül lebonyolításra 2019. október 6-án, vasárnap.




Egy külön-kategóriát is hirdetett az MMAGE, férfiak és nők számára nettó strokeplay kiértékelésben, ahol Csíkos Attila (65-71-77) diadalmaskodott, második helyen végzett Nagy Tamás, míg harmadik lett Briglovics Gábor. További díjazottak: Kornya László (4.), Magyar Krisztián (5.) és Rozman Péter (6.). Hölgyek nettó kategóriájában Fiserné Dr. Koplányi Eszter (75-73-75) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, Dr. Lex Annamária második helyen, míg Hoang Thu Dung a harmadik helyen végzett.


A díjak között megtalálhatóak voltak a Magyar Krisztián Ízműves termékei, az Elli Szépségszalon utalványai, a Choco Me ajándékcsomagjai, a DiVino borai valamint a Zala Springs Golf Resort greenfee utalványai, amiket Zilahy Csaba, a Mid-Amatőr Golf elnöke, 3-szoros MidAmatőr Magyar Bajnok és egyben a verseny megalapítója; Palkó Zsolt, a Tesla Universal marketing vezetője; és Gschwendtner Sonja, a Zala Springs Golf Resort klubmenedzser helyettese adták át.


Köszönet a támogatóknak: Ajlik Csaba (Tesla Universal), Duska Sándor (DiVino), Jónás Balázs (The Box Donuts & a Choco Me), Magyar Krisztián (Ízműves), Gellér Róbert (Gelber ECO), Bögözi Ella (Elli Szépségszalon). Külön köszönet Damian MacPhersonnek és csapatának (Zala Springs Golf Resort) valamint Huszti Györgynek (Caddie.hu) az élő bejelentkezésekért illetve az események és történések azonnal közvetítéséért.



Külön köszönet illeti meg a szervezői csapatot, Jakobi András (vezető bíró), Buna Edvin (bíró), Cservák László (bíró), Gschwnedtner Sonja (kludmenedzser helyettes), Bagyinka Krisztina, Révész Enikő (regisztráció és scoring area), Sliz-Nagy Niki és Fincza Gina (adminisztráció), Szekeres József és Van Herck John (starterek), Bangó Botond "Beri" (caddie master), Harmadás Anna, Szalai Anikó, Horváth Eszter, Komáromy Mátyás, Hoffmann Annamária, Vaszkó Zsombor, Rozman Péter (forecaddie-k).




A Bajnokságról készült fotók folyamatosan kerülnek feltöltésre 2019. szeptember 11-én délután 4 óráig. A fotógaléria itt érhető el. A fotókat köszönjük a Zala Springs Golf Resortnak!


Zalacsány, 2019. szeptember 9.

Magyar Mid-Amatőr Golf Sportegyesület

106 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page