Ismét kettős play-off a MidAm Openen!2019. szeptember 6-8 között került megrendezésre a zalacsányi Zala Springs Golf Resortban a Tesla Universal 7. Magyar Mid-Amatőr Nyílt Golfbajnokság, melyre előzetesen 14 ország 140 játékosa jelezte részvételét.


Az időjárás előrejelzés sok jóval nem kecsegtetett a hétvégére, viharokat, villámlást jósoltak, így a szervezőknek fel kellett készülnie arra, hogy a játék felfüggesztése esetén akár a teljes játékmenet lebonyolítást át kell szerveznie.

Végül ez nem történt meg, csak minimális mennyiségű esőt kaptak a játékosok, ami még jót is tett a golfpályának. Hogy mennyire szerencsések voltak a versenyzők, az csak a bajnokság után 2 órával derült ki, amikor leszakadt az ég és 10 másodperceként követték egymást a villámcsapások.
A nemzetközi mezőny magyar szemmel rendkívül erősnek bizonyult. Az első 8 csoportba, azaz a legjobb 24 játékos közé nem került magyar játékos. Megjelent az 1-es elütőn Oliver Tree 2018-as, és Franz Prem 2016-os és 2017-es Nyílt Bajnok is, ráadásul a sors pikantériájaként a két játékos egy flightba került a hendikepjüknek köszönhetően. Emlékeztetőül, tavaly kettejük párharca kiélezett volt, három nap után együttállásban voltak 229-229 ütéssel, majd rájátszásban dőlt el Oliver Tree javára a bajnoki cím sorsa. De elütőre állt a tavalyi Magyar Bajnok, Meznerics Gergely is, ugyanakkor távol maradt Batta Krisztina Magyar, és a szlovák Zuzanna Bielikova Nemzetközi Bajnok.


Már az első játéknapon kiélezett küzdelmek szemtanúi lehettünk, mégis a legnagyobb szenzációt két olyan játékos szállította, akik nem szóltak bele a dobogós helyezésekbe. A MidAmatőr Bajnokságok életében még soha nem ütött egyetlen játékos sem hole-in-one-t, azonban ez a második játéknapon kétszer! is bekövetkezett. Az első hole-in-one-t Bernhardt Tibor ütötte a 8-as, Par-3-as szakaszon egy 4-es hibrid ütővel, míg a másodikat az ír Carl Coleman az 5-ös szakaszon 7-es vassal. A szerencsés játékosokat a hagyományok szerint pezsgővel ünnepelték a klubházban.
A legnagyobb izgalmak természetesen a harmadik napra maradtak. Mivel Oliver Tree az első játéknapon jelentősen játéktudása alatt teljesített, ezért komoly hátrányból indult a második napon, amiből egy 73-as ütéssel tudott is kicsit faragni, így közel került a 3-as élmezőnyhöz, amit az osztrák Franz Prem (75-76), a német Jos Gal (76-75) és az ugyancsak osztrák Moritz Wagner (76-75) vezetett.


A magyar mezőnyben férfiak között két nap után Csíkos Attila (77-83) állt az élen, de szorosan mögötte Briglovics Gábor (77-85), Krämer András (84-81), Koller György (85-81) és Horváth Péter (78-88) követték őt.

A női mezőnyben a horvát Nina Banovic állt az élre 82 ütéssel az első napon. Úgy tűnik, hogy a pénteki DiVino Borkóstoló est jó hatással volt rá, mert a három ütéses előnyét tovább tudta növelni a második napon egy +13-as eredménnyel. A 2-4. helyekért nagy volt a küzdelem. Sándor Virág (89-90), Turkovics Ilona (85-96) és Kecskés Kornélia (87-95) szálltak harcba a nemzetközi ezüst- és bronzérmekért.


A második játéknap estéjén kicsit lazíthattak a játékosok. A hagyományos grillvacsora és The Box Donuts fánkparti alatt a Radio Live zenekara szórakoztatta hajnalig a klubházban összegyűlt játékosokat. Akinek azonban még több adrenalinra volt szükségük, mindhárom napon növelhették azt a Tesla 3, S és X tesztvezetés során. A Model S 2,4 mp alatt 100 km/h sebességre való gyorsulását sok golfozó megtapasztalhatta.
Hogy örök maradjon a verseny emléke, a Tesla Universal csapata 1-1 magyar nyelvre lefordított Elon Musk könyvet, valamit törölközőt ajándékozott az indulóknak.A harmadik, mindent eldöntő játéknapon a versenybizottság a hagyományoknak megfelelően már csak a mezőny felét engedte továbbjátszani, a CUT-ot 187 ütésnél húzta meg, így 78 játékos jutott be a döntőbe, ahol megismételte magát a történelem, mert mind a nemzetközi, mind magyar kategóriában csak rájátszással dőlt el a bajnoki cím sorsa.

Jos Gal és Franz Prem a második nap után együttállásban voltak, és a harmadik nap utolsó szakaszának greenjére is azonos ütésszámmal érkeztek fel, és Gal már szinte zsebben érezhette a győzelmet, hiszen neki csak egy fél méteres gurítása volt hátra, míg Premnek 9 méterről kellett betalálnia ahhoz, hogy kiharcolja a rájátszást. A green körül álló, szinte tömeget alkotó versenyzőtársak legnagyobb örömére ez sikerült is. A play-off-ot a 4-es szakaszon teljesítették. Mindkét játékos tökéletes kezdőütéssel nyitotta meg a párharcot, majd Gal második, közelítő ütése a homokakadályban landolt, de Prem labdája is elkerülte a green-t, balra. Gal nem tudott kijönni megfelelően a homokakadályból harmadikra, míg Prem következő ütésével 40 centiméteren belül került a lyuktól, így ez a párharc Prem javára dőlt el, ami egyben a Nyílt Bajnoki címet is jelentette számára, immáron harmadik alkalommal. Harmadik helyen Kyung Bum Choi végzett köszönhetően az utolsó napi nagy hajrájának (73 ütés), míg Oliver Tree korábbi bajnok ezúttal a 4. hellyel kellett, hogy beérje (84-73-73).

A Magyar Bajnoki cím sorsa talán még kiélezettebb, feszültebb párharcban dőlt el, hiszen itt a harmadik napon Krämer András (84-81-81) és Koller György (85-81-80) teljesített a legjobban, azonban mindketten azonos ütésszámmal végeztek, így a Versenybizottság itt is szétütést rendelt el, amit ugyancsak a 4-es szakaszon játszottak le a versenyzők.

Ez esetben is mindkét játékos egy nyugodt, és igen látványos kezdőütéssel adta a másik tudomására, hogy nem kívánja átengedni a bajnoki cím sorsát. A második ütése Krämernek sikerült jobban, olyannyira, hogy egy kb. 50 centiméteres birdie eséllyel igen nagy nyomást helyezett ellenfelére. Koller második ütése 10 méternél távolabb nyugodott meg a zászlótól, így Ő volt soron a harmadik ütéssel. Lefele és balról jobbra lejtő greenen, egy tökéletes találattal Koller 3 ütésből teljesítette a szakaszt. A versenyzőtársak ekkor óriási tapsviharba kezdtek. Ezt követően Krämer magabiztosan értékesítette a rövid puttját, így az együttállás megmaradt és tovább folytatódott hirtelen halállal a küzdelem az 5-ös szakaszon. Ezen a par-3-ason Koller balra vizet talált, míg Krämer labdája greenen, a zászlótól kb. 10 méterre landolt. Itt el is dőlt a játék, hiszen innen Krämer stabilan hozta 2 gurítással part, míg Kollernek a vízakadály ütése miatt elkönyvelt +1 ütésbüntetés miatt 4-ből sikerült csak feljutnia. Így a Magyar Bajnoki cím Meznerics Gergelytől Krämer Andráshoz vándorolt a 2019-es évben és ezzel 6 helyet lépett előre a MidAm Golf Tour rangsorában. Azonban az első három helyen változás nem történt, továbbra is Meznerics vezeti a listát 1250 ponttal, Ralph Müller követi őt 1155 ponttal, míg Zilahy Csaba a harmadik jelen állás szerint 977,5 ponttal.
A női mezőnyben ugyan nem volt rájátszás, de izgalmakat itt is tartogattak a nézők számára a hölgyek.

Nina Banovic a harmadik napon „megbotlott” és 88 ütéssel jött le a 18 szakaszról, de ez már nem veszélyeztette a Nemzetközi Bajnoknői címét. Ugyanakkor a 2.-4. helyek megszerzéséért nagy volt a küzdelem. Itt Turkovics Ilona stabil kiegyensúlyozott játéka lett végül a nyerő, hiszen a második napi 2 ütéses hátrányából 8 ütéses előnyt faragott Turkovics, így megszerezve a Nemzetközi ezüstöt és a Magyar Bajnoknői címet. Kecskés Kornélia is hozott Sándor Virágon 2 ütést az utolsó napon, de három ütésre lett volna szüksége a nemzetközi dobogóhoz, így végül Sándor Virág lett a nemzetközi bronzérmes és egyben magyar ezüstérmes, míg Kecskés Kornélia hozta el a magyar bronzot. Mivel Turkovicsnak ez volt az első MidAm Golf Tour részvétele, ezért a győzelme „csak” a hetedik helyre tudta Őt felhozni a rangsorban. Az élen azonban változás állt be. Dr. Lex (1445) és Movik (1442,5) helyet cseréltek és csupán 2,5 pont a különbség közöttük. Harmadik helyről várja Sándor Virág és Hoang Thu Dung (865) holtversenyben az utolsó állomást az MMAGE Országos Ranglistaversenyt, mely a Pannónia Golf & Country Clubban kerül lebonyolításra 2019. október 6-án, vasárnap.
Egy külön-kategóriát is hirdetett az MMAGE, férfiak és nők számára nettó strokeplay kiértékelésben, ahol Csíkos Attila (65-71-77) diadalmaskodott, második helyen végzett Nagy Tamás, míg harmadik lett Briglovics Gábor. További díjazottak: Kornya László (4.), Magyar Krisztián (5.) és Rozman Péter (6.). Hölgyek nettó kategóriájában Fiserné Dr. Koplányi Eszter (75-73-